Uw oren

Hoewel niet iedereen tevreden is met de buitenkant van zijn oren, gaat het vooral om de binnenkant. Uw oren waarschuwen u en maken communiceren met anderen mogelijk. Maar hoe werken uw oren eigenlijk precies?

De werking van het oor

Geluid wordt opgevangen door het trommelvlies. De geluidstrillingen worden doorgegeven aan kleine botjes in het oor. Daarna komt de trilling in het slakkenhuis terecht. Daar zit vloeistof in die haartjes doet bewegen. Die haartjes sturen signalen naar je hersenen. Die signalen zijn geluidsprikkels en worden omgezet in het geluid wat wij horen.

Hoortest

Heeft u een hoorprobleem? Om erachter te komen of u een hoortest nodig heeft, kunt u zelf onderzoek doen.

Doe de online hoortest

Gehoorschade

Trilhaarcellen spelen een cruciale rol. Als geluid te hard doorkomt, kunnen ze overbelast raken. Als dit te lang duur en ze geen rust krijgen, sterven ze af waardoor het gehoor dus beetje bij beetje minder wordt.

Voorkom gehoorschade

Bescherm uw oren

Hoe voorkomt u gehoorbeschadiging? Veelal met gezond verstand: geen pneumatische hamer gebruiken en niet vooraan gaan staan bij een concert zonder gehoorbescherming. Laat regelmatig uw gehoor testen.

Oorzaken

Decibel en het gehoor

Geluid wordt gemeten in decibels (dB). Geluiden boven de 120 decibel leiden direct tot blijvende schade. Welke activiteit levert hoeveel decibel op? Lees hier meer over op de website van I love my ears.

I love my ears